Bedrijfsovername

VERDIEPINGSDAGEN

Bedrijfsovername

Voor velen een droom: het bedrijf op een dag overdragen of overnemen. Het bedrijf moet immers in de familie blijven! Bedrijfsovername is een ingewikkeld en complex verhaal, financieel maar zeker emotioneel. Om het bedrijf in stand te houden krijgt de bedrijfsopvolger vaak veel ‘gegund’. Andere kinderen krijgen niets of een zoethoudertje, of er wordt een verdeling gemaakt die redelijk lijkt voor alle partijen. Vaak bevinden de overdragers zich in een spagaat: zowel de wens een levensvatbaar bedrijf door te geven, als de wens andere kinderen niet te benadelen. En ook de opvolgers kunnen zich bezwaard voelen: door de wens het bedrijf over te nemen, krijgen broers en zussen veel minder. Of een bedrijfsovername loopt helemaal spaak: het gevraagde bedrag om over te nemen is dusdanig hoog, dat het lijkt alsof de overdragers het niet werkelijk willen overdragen. Als procesbegeleider is het een enorm ingewikkeld werkveld: recht doen aan alle partijen, onbevooroordeeld zijn en toch ook realistisch blijven.

Agrarische training - voor adviseurs en professionals in de agrarische sector en in het netwerk van de boer

Tijdens bedrijfsovernames kunnen er keuzes gemaakt worden die onbegrijpelijk lijken voor de buitenwereld.  Bedrijfsovername is bij uitstek een moment waarop gevoelens en loyaliteit de koers bepalen – zelfs in zodanige mate, dat deze voor kunnen gaan op zakelijk gezien verstandige beslissingen. Als buitenstaander kan het ingewikkeld zijn om te achterhalen waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Maar om als bedrijfsadviseur een bedrijfsovernameprocessen goed te kunnen begeleiden, is kennis over en inzicht in de (verborgen) krachten die spelen op de achtergrond van een bedrijfsovername, essentieel. Loyaliteit naar voorgaande generaties speelt een grote rol. Familiegeschiedenis en persoonlijke ervaringen bepalen de koers. En zonder volwassen communicatie, eerlijkheid en transparantie is menig bedrijfsovername (op vlak van de familiaire relaties) gedoemd te mislukken.

Aldaar de klus voor de procesbegeleider: die is enorm! Begrip van de krachten die spelen op de achtergrond van bedrijfsovername, is essentieel om deze bedrijfsovernameprocessen goed te begeleiden. Daar gaat deze training over.

In deze training

De deelnemer krijgt handvatten om de zachte kant van bedrijfsovernameprocessen beter te begeleiden, en kan vanuit eigen ervaring relateren aan de zwaarte en complexiteit van het dienen van het familiebelang versus het zakelijke belang. De deelnemer begrijpt welke krachten er spelen op de achtergrond van een bedrijfsovername, en leert:

  • Consequenties voor de familie (gevoel, relatie, emoties) zijn vaak bepalender dan zakelijk belang;
  • Begrijpen hoe loyaliteit werkt en hoe mensen hierin in conflict kunnen raken;
  • De rol van parentificatie begrijpen en mildheid kunnen opbrengen voor onbegrijpelijk gedrag of keuzes;
  • De eigen rol en familieachtergrond begrijpen en het effect hiervan op het functioneren als professional.