Professioneel betrokken adviseren

Module 6

Professioneel betrokken adviseren

Of je nu dierenarts, adviseur of accountant bent van de agrarisch ondernemer, je rol strekt altijd verder dan alleen het brengen van specialistische kennis. Welke relatie je ook met iemand hebt, er is altijd een persoonlijke factor. Dit is het mooie van een vak in de buitendienst.

Er wordt veel gevraagd van de adviseur

De betrokkenheid die je hebt als adviseur bij het wel en wee op het agrarische bedrijf van je klanten, zorgt voor een persoonlijke band en werkplezier. Die betrokkenheid kan echter ook zorgen voor overbelasting. Het kan vanzelfsprekend lijken om extra zorg te bieden aan boeren, waarvan je weet dat ze het op financieel, persoonlijk of technisch vlak moeilijk hebben.

Het kan verleidelijk zijn om taken op je te nemen, waarvan je weet dat het niet bij je rol hoort. Iemand in nood helpen is menselijk, echter het zorgt er ook voor dat de ander zich steeds afhankelijker op gaat stellen en minder zelfredzaam zal worden. Ook als er geen sprake is van nood, kan het verleidelijk zijn om meer voor een klant te doen, dan je rol vraagt. Immers je kan makkelijker een klant behouden, dan een nieuwe winnen.

Gezond grenzen stellen zonder verlies van eigenheid

Maar…… ‘als je een aap leert klimmen, verleert hij het nooit weer’ vertelt ons een oud gezegde. Wat je eenmaal voor iemand doet, wordt al snel als vanzelfsprekendheid ontvangen. Als je ermee stopt of benoemt dat je het eigenlijk niet meer wil, is de kans groot dat de ander boos wordt en uit onvrede alsnog vertrekt. De zin, ‘nu heb ik alles voor hem gedaan, en nu krijg ik dit!’ Is een reactie die al snel volgt. Echter, de kunst is om uit te zoeken hoe je deze situatie kan voorkomen.

Deze training leert de deelnemer hoe hij of zij betrokken kan blijven, zonder verlies van eigenheid. Op een manier die past bij de eigen persoonlijkheid. Deze training staat garant voor een stuk persoonlijke ontwikkeling welke in alle facetten van het leven voordeel oplevert.

“Het was nuttig om met de buitendienstmedewerkers, aangesloten bij PartiCo zuivel ondernemingen eens geen technisch onderwerp te bespreken, zoals we meestal doen, maar een training te volgen over communicatie met veehouders in tijden waarin ze te maken krijgen met veel veranderingen. De training was goed voorbereid door Paulien en Martine, met name het in groepjes uiteen gaan voorzag echt in een behoefte bij de buitendienstmedewerkers. Mensen moesten af en toe uit hun eigen ‘comfort zone’ stappen, maar dat maakte de training juist zo nuttig en zorgde ervoor dat het echt wat toevoegde.”

Karin van der Toorn, Beleidsmedewerker PartiCo Zuivel Meer ervaringen »