Gespreksvaardigheden
Er zijn vele mooie redenen waarom iemand adviseur wordt in de agrarische sector. Affiniteit met de sector, misschien wel opgegroeid op de boerderij. Liefde en passie voor het vak staan voorop. Toch kan het een hele uitdaging zijn om écht een fijn gesprek te voeren met de agrariër. Onrust, woede, onbegrip en weerstand kunnen voor moeilijke gesprekken zorgen, zeker wanneer de adviseur ook nog eens slecht nieuws komt brengen.
Gespreksvaardigheden: voorwaarde voor een goed gesprek
Voor het voeren van een goed gesprek is het essentieel om de basis gespreksvaardigheden goed onder de knie te hebben. Wanneer de gespreksvaardigheden aanwezig zijn, kan de focus weer naar de ander; écht horen en zien wat de ander bedoelt en nodig heeft. En daarmee wordt het maken van verbinding weer mogelijk.
Gespreksvoering is een ambacht: oefenen, oefenen, oefenen!
De gemiddelde adviseur heeft aan heel wat keukentafels gezeten en brengt een berg aan gesprekservaring met zich mee. Daarom gaan we op deze trainingsdag echt de diepte in. De theoretische basis in gespreksvaardigheden komt aan bod, zodat iedereen met vanaf hetzelfde startpunt vertrekt. Hierna gaan de deelnemers flink aan de slag: gesprekken voeren is echt een ambacht, en geen theorie is beter dan het praktisch doen! De deelnemers brengen hun eigen casusmateriaal in, zodat geoefend wordt met voorbeelden die ze direct in de eigen praktijk kunnen toepassen.
In kleine groepjes en onder begeleiding van onze trainers leren de deelnemers om kritisch naar hun eigen gespreksvaardigheden te kijken en waar mogelijk te verbeteren. De deelnemers leren door te doen, te observeren en elkaar feedback te geven, waardoor er ook optimaal gebruik wordt gemaakt van de ervaringen en inzichten van de anderen.