Gespreksvaardigheden

Gespreksvaardigheden

Er zijn vele mooie redenen waarom iemand adviseur wordt in de agrarische sector. Affiniteit met de sector, misschien wel opgegroeid op de boerderij. Liefde en passie voor het vak staan voorop. Toch kan het een hele uitdaging zijn om écht een fijn gesprek te voeren met de agrariër. Onrust, woede, onbegrip en weerstand kunnen voor moeilijke gesprekken zorgen, zeker wanneer de adviseur ook nog eens slecht nieuws komt brengen.

Gespreksvaardigheden: voorwaarde voor een goed gesprek

Voor het voeren van een goed gesprek is het essentieel om de basis gespreksvaardigheden goed onder de knie te hebben. Wanneer de gespreksvaardigheden aanwezig zijn, kan de focus weer naar de ander; écht horen en zien wat de ander bedoelt en nodig heeft. En daarmee wordt het maken van verbinding weer mogelijk.

Gespreksvoering is een ambacht: oefenen, oefenen, oefenen!

De gemiddelde adviseur heeft aan heel wat keukentafels gezeten en brengt een berg aan gesprekservaring met zich mee. Daarom gaan we op deze trainingsdag echt de diepte in. De theoretische basis in  gespreksvaardigheden komt aan bod, zodat iedereen met vanaf hetzelfde startpunt vertrekt. Hierna gaan de deelnemers flink aan de slag: gesprekken voeren is echt een ambacht, en geen theorie is beter dan het praktisch doen! De deelnemers brengen hun eigen casusmateriaal in, zodat geoefend wordt met voorbeelden die ze direct in de eigen praktijk kunnen toepassen.

In kleine groepjes en onder begeleiding van onze trainers leren de deelnemers om kritisch naar hun eigen gespreksvaardigheden te kijken en waar mogelijk te verbeteren.  De deelnemers leren door te doen, te observeren en elkaar feedback te geven, waardoor er ook optimaal gebruik wordt gemaakt van de ervaringen en inzichten van de anderen.

“Wij kregen als erfcoaches een dag training van Hogenkamp Agrarische Coaching. In de ochtend hebben we met elkaar uitgebreid gesproken over het voeren van keukentafelgesprekken. De theorie werd even weer opgefrist en we kregen de tijd om met elkaar te oefenen. Daarbij was het goed om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Want hoe open je een gesprek op een goede manier nu je geen handen meer mag schudden en ruim voldoende afstand moet houden?

In de middag mochten we aan de slag met onszelf doormiddel van paardencoaching. Wat wonderlijk om te zien wat een paard je terug geeft. Daar bleek maar weer eens dat het heel belangrijk is dat je gedrag klopt met je gevoel. Anders raakt het paard in de war. Maar dit geldt natuurlijk ook voor mensen. Al met al een hele leerzame en leuke dag met uitstekende begeleiding.”

Marijke Hoogeboom, Projectleider Toekomstgerichte Erven Meer ervaringen »