Direct inschrijven voor de leergang ‘Het Goede Gesprek’

Direct inschrijven voor de leergang ‘Het Goede Gesprek’

Sterk communiceren in een veranderende agrarische sector

De agrarische sector is volop in beweging. Veel agrariërs ervaren onrust, stress en onzekerheid. Als adviseur of professional binnen deze sector kom je daardoor steeds vaker in complexe situaties en gesprekken terecht. Je bent opgeleid als inhoudelijk specialist, maar het omgaan met emoties en het voeren van betekenisvolle gesprekken is minstens zo belangrijk in je werk. 

Deze training in coachende vaardigheden geeft je de tools om juist in die uitdagende situaties krachtig en effectief te communiceren. 

Je leert hoe je contact maakt vanuit verbinding, gelijkwaardigheid en zelfbewustzijn, zónder de doelstellingen uit het oog te verliezen. Je ontwikkelt praktische gespreksvaardigheden, leert omgaan met emoties en weerstand, krijgt inzicht in communicatiepatronen en oefent met het herkennen van behoeften en het stellen van grenzen. 

Of je nu werkt met boeren, collega’s of andere stakeholders – deze training helpt je om écht contact te maken. Met de ander, én met jezelf. Het resultaat? Meer impact, meer werkplezier en sterkere relaties. Goed voor jou, goed voor je organisatie, en goed voor de boer. Win-win-win.

Meld je direct aan via: https://agritraining.clientomgeving.nl/inschrijven 

De training bestaat uit zes praktijkgerichte dagen: 

Dag 1: Basis gespreksvaardigheden 

Dag 2: Behoeften inventariseren 

Dag 3: Omgaan met weerstand en emoties 

Dag 4: Familiepatronen in de communicatie 

Dag 5: Slechtnieuwsgesprekken voeren 

Dag 6: Intervisie en integratie 

Tijdens de training besteden we ruimte aan jullie eigen leerwensen, zodat het traject zo optimaal mogelijk afgestemd wordt op de eigen leerbehoeften.  

Training op maandag, dinsdag of donderdag 

In 2025 en 2026 starten we met drie groepen; een groep op maandag, dinsdag en donderdag. Schrijf je in voor de training die jou het beste past.  

Donderdaggroep  Dinsdaggroep  Maandaggroep 
 6 november 2025  18 november 2025 9 februari 2026
 11 december 2025  16 december 2025 9 maart 2026
 15 januari 2026  20 januari 2026 6 april 2026
 19 februari 2026  24 februari 2026 4 mei 2026
19 maart 2026  24 maart 2026 1 juni 2026
 18 juni 2026  9 juni 2026 21 september 2026

Voor wie? 

Deze leergang is bedoeld voor professionals die actief zijn in de agrarische sector.  Voor als je je gespreksvaardigheden wilt versterken om betere, effectievere en verbindende gesprekken te voeren met agrariërs. Coachende vaardigheden voor de agrarisch specialist!  

Praktische informatie 

  • Tijd: 10.00 – 16.30 uur 
  • Locatie: Trainingscentrum Agritraining, Bongerd 10, Wierden 
  • Groepsgrootte: maximaal 10 deelnemers, dus volop persoonlijke aandacht. 

Accreditatie 

Deze leergang is geaccrediteerd door de Vereniging Agrarisch Bedrijfsadviseurs (VAB). Bij volledige deelname ontvang je in totaal 36 PE-punten: per trainingsdag 6 PE punten. 

Kosten en aanmelding 

De kosten voor deze training bedragen €3000,- exclusief BTW en inclusief lunch, koffie en thee. 

Aanmelden kan via https://agritraining.clientomgeving.nl/inschrijven 

Onze trainers: betrokken en ervaren 

De training wordt gegeven door trainers en coaches met veel ervaring in de agrarische sector. Ze kennen de praktijk goed en hebben daarnaast een solide achtergrond in coaching en communicatie. Hun stijl is eerlijk, direct en doelgericht – met oog voor de mens en het resultaat.

Inhoud van de training 

Dag 1 – Gespreksvaardigheden 

We starten met het onderzoeken van jouw rol en verantwoordelijkheid in lastige situaties uit jouw praktijk. Tot waar reikt jouw invloed? Wanneer ondersteun je, en wanneer wordt het ‘redden’? Het antwoord op die vragen is essentieel voor een gezonde balans.

Daarna ga je aan de slag met basisgespreksvaardigheden. Deze vormen de rode draad van de hele leergang. Je leert bewuster en effectiever contact maken, waardoor gesprekken soepeler verlopen – hoe lastig ze ook zijn. 

Na deze dag:  

  • Ken je de basisgespreksvaardigheden en kun je ze toepassen. 
  • Herken je communicatiepatronen uit de drama- en winnaarsdriehoek. 
  • Weet je waar jouw valkuilen liggen in de gespreksvoering. 
  • Kun je bewuster communiceren vanuit de ‘volwassen rol’. 

Dag 2 – Behoeften inventariseren 

Wat speelt er écht bij jouw klant? In deze module leer je om dieper te luisteren en behoeften boven tafel te krijgen – op zakelijk én persoonlijk vlak. Je leert hoe je van daaruit samenwerkt aan passende oplossingen. Je maakt kennis met een benadering die je helpt om gesprekken te voeren zonder oordeel of verwijt, vanuit oprechte verbinding. Voor verdieping en verbinding, met behoud van doelstellingen.  

Na deze dag: 

  • Kun je lastige situaties bespreekbaar maken zonder oordeel. 
  • Herken je je eigen behoeften en vertaal je deze in duidelijke verzoeken. 
  • Stel je empathische vragen om de behoeften van de ander te ontdekken. 
  • Werk je toe naar gedragen oplossingen die passen bij ieders belangen. 

Dag 3 – Omgaan met weerstand en emoties 

Je merkt het vast: mensen uiten zich steeds vaker direct en emotioneel. Zeker in situaties waarbij er sprake is van druk of onzekerheid, kan het lontje korter worden. Weerstand en emoties kunnen confronterend zijn, en het samenwerken soms lastig maken. Als adviseur wil je vooruit, de boer in beweging krijgen. Soms lukt dat, soms totaal niet. Wat houdt de boer op zijn plek? En hoe kan jij als adviseur inspelen op wat je merkt bij de boer? 

Tijdens deze dag leer je inschatten waar de ander behoefte aan heeft en welk gedrag van jou hierbij het meest passend is. Je leert inschatten waar de verantwoordelijkheid ligt en welk deel je kan oppakken, en wat je bij de ander kan laten. Voor betere verbinding en rust in de relatie. 

Na deze dag: 

  • Begrijp je in welke fase de ander zich bevindt en hoe jouw gedrag daarop aan te laten sluiten. 
  • Reageer je passend op weerstand en emoties. 
  • Herken en communiceer je jouw eigen grenzen duidelijker. 
  • Weet je in te schatten hoe je de verantwoordelijkheid daar kan laten waar die hoort. 
  • Voel je je zekerder in uitdagende gesprekssituaties. 

Dag 4 – Familiepatronen in samenwerking en communicatie 

Op agrarische bedrijven spelen familiebanden een grote rol – vaak onbewust. Wie de verhoudingen thuis kent, herkent ze ook op het erf. Deze patronen kunnen een samenwerking ondersteunen, maar ook flink belemmeren, zeker bij bedrijfsopvolging. Bovendien breng je jezelf mee in de communicatie en krijg jij ook een rol in de gespreksdynamiek. Hoe blijf jij volwassen communiceren, ook als de ander dat niet doet?  

Je krijgt inzicht in hoe deze familiepatronen doorwerken in communicatie, zowel intern als extern. Je leert om je eigen positie in te nemen en bewust vanuit de volwassen rol te communiceren. Op deze dag werk je met een trainingsacteur zodat je aan den lijve kan ervaren wat het effect is van andere manieren van communiceren. 

Na deze dag: 

  • Begrijp je de invloed van loyaliteit en generatiepatronen. 
  • Herken je ouder-kind-volwassen communicatie. 
  • Kun je stevig en volwassen communiceren, ook in familiaire dynamiek. 

Dag 5 – Slechtnieuwsgesprekken voeren 

In de agrarische sector horen moeilijke boodschappen soms bij het werk — van financiële tegenvallers tot lastige toekomstscenario’s. In deze training leer je hoe je eerlijk, duidelijk en met respect slecht nieuws brengt. Je leert omgaan met emotionele reacties aan de keukentafel en behoudt de verbinding, ook als het schuurt. 

Na deze dag: 

  • Kun je een slechtnieuwsgesprek goed voorbereiden en gestructureerd voeren. 
  • Herken je emotionele reacties en weet je hoe je hier professioneel op kunt reageren. 
  • Stel je op respectvolle wijze grenzen, zonder de relatie te schaden. 
  • Blijf je in verbinding, ook als het gesprek spannend of ongemakkelijk wordt. 
  • Heb je meer zelfvertrouwen in het voeren van lastige gesprekken aan de keukentafel. 

Dag 6 – Intervisie en integratie 

In deze afsluitende bijeenkomst breng je alles samen wat je hebt geleerd. Je blikt terug, wisselt ervaringen uit met andere deelnemers, en onderzoekt wat voor jou werkt. Zo zorg je ervoor dat je het geleerde blijvend kunt toepassen in jouw praktijk. 


Meld je direct aan via: https://agritraining.clientomgeving.nl/inschrijven